Site-wide links

Scholarly Works

Julie Kolgjini
Senior Lecturer

2014 Submissions

Published Conference Proceedings

Kolgjini, Julie. "An (Un)fettered Albanian Language in the Post-modern Age: Taking a Glance at the Contributions of Janet Byron in Light of Revisiting the Current Standard." Proceedings of the 4th International Conference on Foreign Language Teaching and Applied Linguistics (FLTAL14) and International Forum on Cognitive Linguistics. Theme: Linguistics, Culture, and Identity in Foreign Language Education. Ed. International Burch University. Sarajevo, Bosnia-Herzegovina: Cambridge Scholars Publishing, Print. *

Kolgjini, Julie. "Pėr (ē)pengimin e Gjuhės Shqipe nė Kohėn Post-moderne: Marrė Shkas Nga Kontributi i Janet Byron-it nė Dritėn e Rishqyrtimit tė Standardit Actual." Proceedings of the Seminari XXXII Ndėrkombėtar pėr Gjuhėn, Letėrsinė dhe Kulturėn Shqiptare [The 32nd International Seminar on Albanian Language, Literature and Culture]. Ed. Bardh Rugova. Prishtina, Kosova: Faculty of Philology University of Prishtina and Faculty of History and Philology University of Tirana, 2014. Print. £

Invited Keynote/Presentation

Kolgjini, Julie. "Nji Turbullim Estetik i Ideologjisė sė Gjuhės Standarde: Miftar Spahija (Thaēi)." Scientific Conference in Commemoration of the 100th Anniversary of Miftar Spahija (Thaēi). National Museum of Albania. Tirana, Albania. 15 Nov. 2014. Conference Presentation. £

Kolgjini, Julie. "An Exploration of Effective Strategies for Academic Writing: A Peer-to-peer E-learning Approach to the Flipped Classroom." A.U.K Media Center Workshop for First-year Writing Students. A.U.K. Prishtina, Kosova. 30 Jan. 2014. Conference Presentation.

Kolgjini, Julie. "Improving the Writing Skills and Research Skills for Higher Quality Scientific Papers." Workshop: Iliria International Review. Iliria University. Prishtina, Kosova. 31 Jan. 2014. Keynote Speech.

2013 Submissions

Published Conference Proceedings

Kolgjini, Julie. "Nxėnja e dy gjuhėve si gjuhė e parė si dhe divergjenca, konvergjenca dhe inovacionet gjuhėsore: Shqip dhe anglisht." Proceedings of the Seminari XXXI Ndėrkombėtar pėr Gjuhėn, Letėrsinė dhe Kulturėn Shqiptare [The 31st International Seminar on Albanian Language, Literature and Culture]. Ed. Bardh Rugova. Prishtina, Kosova: Faculty of Philology University of Prishtina and Faculty of History and Philology University of Tirana, 2013. Print. £

2012 Submissions

Published Conference Proceedings

Kolgjini, Julie. "Rishfaqja e njė arkaizmi: Ndikimi prej njė gjuhe tė arealit ballkanik." Proceedings of the Shqipja dhe Gjuhėt e Ballkanit [Albanian and the Languages of the Balkans]. Ed. Rexhep Ismajli. Pristhina, Kosova: Academy of Sciences and Arts of Kosova, 2012. Print. £

Kolgjini, Julie. "Perspektivė sociolinguistike e devijimeve gjuhėsore nė gjuhėn shqipe: Ndėrrimi i kodeve dhe mbikorrigjimet." Proceedings of the Seminari XXX Ndėrkombėtar pėr Gjuhėn, Letėrsinė dhe Kulturėn Shqiptare [The 30th International Seminar on Albanian Language, Literature and Culture]. Ed. Bardh Rugova. Prishtina, Kosova: Faculty of Philology University of Prishtina and Faculty of History and Philology University of Tirana, 2012. Print. £

2011 Submissions

Published Conference Proceedings

Kolgjini, Julie. "Mundėsia e pėrdorimit tė paskajores nė standardin e gjuhės shqipe." Proceedings of the Konferencė Shkencore - Shqipja nė etapėn e sotme: politikat e pėrmirėsimit dhe tė pasurimit tė standardit. Ed. Qendra e Studimeve Albanologjike. Tirana, Albania: Qendra e Studimeve Albanologjike: Instituti i Gjuhėsisė dhe Letėrsisė, 2011. Print. £